A Magyar Földrajzi Társaság kritikai észrevételei, javaslatai az új Nemzeti Alaptanterv tervezetével kapcsolatban

A NAT 2018. augusztus 31-én napvilágot látott tervezete, és egyben a Magyar Földrajzi Társaság véleménye szerint is, jelenlegi globális és hazai környezeti, gazdasági, társadalmi folyamatok megértése, és elemzéséhez nélkülözhetetlen tantárgy a földrajz. Egyetértünk a NAT-ban megfogalmazott alapelvekkel, melyek szerint a földrajznak egyedi, megkerülhetetlen szerepe van a jelenlegi világgazdasági, társadalmi, és pénzügyi folyamatok (Pl. migráció, demográfiai folyamatok) bemutatása mellett jövő nemzedékének hazaszeretetre nevelésében (Európa, a Kárpát-medence, a haza, a szülőföld földrajzának bemutatásában), a környezeti nevelésében (globális környezeti problémák bemutatásában).
 

A Földgömb Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny

A Földgömb kiemelt célja, hogy - a földrajzi ismeretterjesztés legrégebbi és legnagyobb magyar magazinjaként – folyamatosan, hitelesen és magas színvonalon adjon elemző magyarázatokat környezetünk természeti- és társadalmi folyamataira. Mindezt geográfus szemmel, gondolatébresztő és szórakoztató módon.

Az ismeretátadásból és a földrajzi búvárkodás népszerűsítéséből a középiskolás korosztály sem maradhat ki, így – kiadványainkon túl – minden évben megrendezzük az iskolai földrajzoktatáshoz kapcsolódó, de az általános műveltségre, tájékozottságra is építő földrajzversenyünket.

Az egyik legnagyobb hazait, a legfelszabadultabb hangulatút, és a legkomolyabban díjazottat (ahol ráadásul a felkészítő tanárokról sem feledkezünk meg…)

A versenyről az aktuális információkat a verseny honlapján olvashatja!

Hírlevél

A Földgömb magazin

A Magyar Földrajzi Társaság földrajzi-ismeretterjesztő folyóirata 2012-től illetménylappá vált!

Főtámogatóink

Partnereink