MFT 150 jubileumi évad

Az esemény "szellemisége" a CNFG megfogalmazásában

Fő Küldetés

Ezen esemény célja, hogy felhíívja a figyelmet a földrajzra és a geográfusokra, hogy a szélesebb nyilvánosság számára lehetőséget nyújtson a megismerésükre, hogy közelebb hozza a földrajzi kutatásokat. A betervezett eseményeknek, ahol csak lehet, ingyenesnek és nyitottnak kell lennie a sokszínű közönség számára.

Változatos események

Az eseményeket az este és az éjszaka folyamán kell lebonyolítani, nem csupán tudósokra, hanem széles közönségre számít. A szervezőknek a földratudomány formabontó, olykor játtékos arcát kell előtérbe helyezni.

Egyes eseményeket épületen belül szerveznek meg, hogy "műhelyekkel" segítsék elő a találkozásokat és az együttlétet, amelyek meglehetősen változatosak a tudományosabbaktól (konfernenciák, kiállítások, kerekasztalok...) a játékosabbakig (fogadások, többféle érzékszervezet próbára tevő földrajzi játékok, előadások…). A szervezők olyan foglalkozásokat mutathatnak be, amelyek a földrajz tanításához, GIS szoftverhez vagy más új technológiákhoz, rejtélyekhez vagy vicces földrajzi feladatokhoz kapcsolódnak... Más eseményeket külső helyszínen rendeznek meg: kis terepgyakorlatok és városi séták szervezhetők sokrétű eszközök bevetésével, pl. megfigyelés-elemzés, tejesítménymérő feladat, rajzolás és térképezés, interjúk, fényképezés... az éj leple alatt, a földrajz váltózóban van!

Költségek

A kiadások alacsony szinten tarthatók, ugynais a Földrajz Éjszakája szellemisége a nyitottságon és a rugalmasságon alapszik. A helyszínek lehetnek kültériek, kulturális és tudományos intézményekben vagy kávézókban, oolyan helyekenn, amelyeket a szervezőknek nem kell feltétlenül kibérelniük. A technikai eszközök a kutatólaborokbó, egytemektől vagy támogatóktól kölcsönözetők. Az egyetemisták vagy egyesületek önkéntesen segíthetnek a közönséggel kapcsolatos logisztikában és egyéb ellátó feladatokban. A társadalmi médián keresztüli kommunikáció nem kerül semmibe…

Ugyanakkor a helyi szervezők állnak olyan lehetséges költségeket, amely pl. a biztonsági területén merülhetnek fel, így javasoljuk a szervezőknek, hogy keressenek fel kutató laborokat és lehetséges támogatókat, vagy igényeljenek köztámogatásokat, amelyek másfelől láthatóbbé teszik az esemény. A francia bizottság anyagilag nem támogatta az eseményeket. Kiemelendő, hogy ezen költségek jelentős hasznot rejtenek magukban: az emberek megoszthatják véleményüket arról, hogy mi a földrajz, mivel foglalkoznak a geográfusok, és több ember megnyerhető (több egyetemista és érintett szakember...), és ne feledkezzünk el annak öröméről, hogy együtt töltjük el az időt, és megéljük a földrajz sokszínű és izgalmas világát!

Hírlevél

A Földgömb magazin

A Magyar Földrajzi Társaság földrajzi-ismeretterjesztő folyóirata 2012-től illetménylappá vált!

Főtámogatóink

Partnereink