2021. április 9. (péntek) a Földrajz Éjszakája

geonight2021Egy jó pár éve már az „európai földrajzos tavasz” elmaradhatatlan részévé vált a határokon és kultúrákon átívelő GeoNight rendezvénysorozat. Tavaly ilyenkor több ország több városából megrázó hírek érkeztek, a súlyos járvány miatt számos külföldi helyszínen elmaradtak a Földrajz Éjszakája eseményei is.

Idén április 9. egy szimbolikus időpont, amely világszerte a földrajz hasznosságára (fontosságára) hívja fel a figyelmet egy olyan év után, amikor nem a TÉR felfedezésén volt a hangsúly. A Magyar Földrajzi Társaság örömmel továbbítja a nemzetközi kezdeményezést a hazai érdeklődő szervezőknek és résztvevőknek, és segíti, koordinálja a magyarországi szervezésű eseményeket. Bővebb információk

Találkozzunk a Földrajz Éjszakája 2021 programjain!

budapest corvinus

Szervező intzémény: Könyvtár, Magyar Földrajzi Társaság (MFT)

Információ / kapcsolat: Kiesz Réka, könyvtáros Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

18:30–19:00: Kincsek a Magyar Földrajzi Társaság Könyvtárából

A Földrajz Éjszakája 2021 rendezvénysorozat keretében könyvtárosunk, Kiesz Réka könyvtár- és tudománytörténeti előadását online tekinthetik meg. Réka könyvtárunk értékes dokumentumaiból ismertet néhányat a Youtube csatornánkon elérhető videóban:

https://youtu.be/SIiCZ-Al7PI

A Magyar Földrajzi Társaság Könyvtára immáron 148 éves múltra tekint vissza. 1873-as alapítása óta könyv-, folyóirat-, térkép- és irattárként működik. Magyarországon az egyetlen – nem állami fenntartású – földrajzi gyűjtőkörrel rendelkező könyvtár.

kincsek konyvtarbol

Legkorábbi cserekapcsolataiból kifolyólag is jelentős hungarikum, továbbá régi és ritka állománnyal rendelkezik. Adományozóink közül a teljesség igénye nélkül: New York Public Library, Roland Bonaparte herceg, Hunfalvy János, zsadányi és törökszentmiklósi Almásy László Ede, Hopp Ferenc, Déchy Mór (a könyvtár első bútoraival egyetemben), Tátrai Rúpert, Thirring Gusztáv, Lóczy Lajos, Cholnoky Jenő, Vámbéry Ármin, Kogutowicz Manó. A Magyar Földrajzi Társaság a világ legnagyobb múltú földrajzi társaságai és a legrégibb hazai tudományos társaságok közé tartozik. Az alapító Hunfalvy János – az első magyarországi földrajzi tanszék vezetője – mellett számos korábbi és későbbi nagy utazónk, kutatónk található azok között, akik 1872. január 12-én letették az "alapkövet", így Vámbéry Ármin, Berecz Antal, Bieltz Albert, Gönczy Pál, Reitz Frigyes, Szabó József, Szily Kálmán, Tóth Ágoston, Xantus János és Déchy Mór. A Társaság ma is vallott célja: „a földrajzi ismeretek terjesztése által a földrajzi tudomány iránt érdekeltséget gerjeszteni és különösen hazánk földrajzi viszonyainak kutatását és ismertetését előmozdítani”.

Találkozzunk a Földrajz Éjszakája 2021 programjain!

Hírlevél

A Földgömb magazin

A Magyar Földrajzi Társaság földrajzi-ismeretterjesztő folyóirata 2012-től illetménylappá vált!

Főtámogatóink

Partnereink