Földrajzi Közlemények

A Magyar Földrajzi Társaság alapszabályának megfelelően a 138. évfolyamába lépett Földrajzi Közlemények főszerkesztői posztját az új főtitkár örökölte meg.
Ez a váltás apróbb változásokkal is jár a szerkesztőségben és a lap megjelenésében is.

Természetesen a Földrajzi Közlemények, mint ahogy azt az előző főszerkesztő is írta – „mint az anyanyelvű tudományművelés, a földrajzi gondolatok és kutatási eredmények közreadásának fóruma, továbbra is a mindenkori szerkesztőségtől elvárt konzervatív, ugyanakkor haladó elvek mentén kívánja küldetését betölteni”.

A szerkesztőség létszáma bővült, a három gyakorlott, több évtizedes tapasztalatokkal rendelkező és a kezdetektől társadalmi munkában dolgozó szerkesztő kolléga mellé Bottlik Zsolt csatlakozott, így a szerkesztőkre háruló, igen alapos odafigyelést kívánó munkát jobban meg tudják osztani.

Változások lesznek a Tudományos Tanácsadó Testület és a Szerkesztőbizottság öszszetételében is, hiszen az elmúlt években kitűzött cél, hogy folyóiratunk bekerüljön a SCOPUS indexálási rendszerébe sikertelen volt, az elutasításhoz képest öt év múlva adhatjuk be újra pályázatunkat, amelynek sikeressége érdekében a szerkesztőbizottságot át kell alakítanunk.

Az EBSCO indexálása és az MTA X. Földtudományok Osztályától a „tudományos, lektorált folyóirat” besorolás megtartása azonban jelzi, hogy a szerkesztőség nagyon jó munkát végzett.
A Nemzeti Kulturális Alap és az MTA X. Földtudományok Osztálya által évek óta folyamatosan biztosított anyagi támogatás szintén azt jelzi, hogy jó úton haladunk munkánkkal.

A lap nyomtatott változatában nem tervezünk jelentős formai módosításokat, viszont a kor követelményeinek megfelelően jelentős változások lesznek az internetes megjelenítésben.
Egyre több tagtársunk él azzal a lehetőséggel, hogy nem kéri a nyomtatott lapszámot, így hozzájárulnak költségeink csökkentéséhez.
Honlapunkról eddig is mindenki letölthette az egyes lapszámokat teljes terjedelemben pdf formátumban (http://www.foldrajzitarsasag.hu/kiadvanyok/foldrajzi-kozlemenyek).
E lapszámunktól az internetről a tanulmányok és cikkek önállóan, jó minőségben lesznek letölthetők, így jobban kereshetőek is lesznek és több érdeklődő olvasóhoz juthatnak el.

Másik jelentős változtatás, hogy szerzőinknek lehetősége lesz a cikkeikhez tartozó ábrákat, fényképeket, táblázatokat színesben is leadni, így a nyomtatott fekete-fehér megjelenés mellett az interneten színes változatban tudjuk publikálni anyagaikat.

A születésnapi megemlékezések esetében is változtatunk az eddigi hagyományokon, az újabb évfordulós köszöntések ismétléseinek elkerülésére a 70 éves ünnepeltről addigi életpályájának bemutatásával emlékezünk meg, majd ezt követően ötévenként megemlékezünk a kerek évfordulóról és visszautalunk arra a lapszámra, ahol az ünnepelt 70 éves köszöntése volt olvasható.

Bízunk benne, hogy a változások hozzájárulnak ahhoz, hogy a tekintélyes múlttal rendelkező tudományos folyóirat presztízsét megőrizzük, elismertségét tovább növeljük.

 

Partnereink