Országos, angol nyelvű, földrajzi tanulmányi verseny

2015. november 10., kedd 18:46

Hungeo versenyfelhívás 2015/2016

A Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Földrajzi Intézete (PTE TTK FI), a Magyar Földrajzi Társaság (MFT), a Földrajztanárok Egylete és a Modern Geográfus Alapítvány (MGA) a 2015/2016. tanévre meghirdeti az Angol nyelvű, földrajzi tanulmányi versenyt (Hungarian Geographical Contest). A rendezvény feletti szakmai felügyeletet a fenti szervezetek látják el, ők delegálnak tagokat a zsűribe is.

2014. október 30., csütörtök 15:51

Hungeo versenyfelhívás 2014/2015

A Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Földrajzi Intézete (PTE FI), a Magyar Földrajzi Társaság (MFT), a Modern Geográfus Alapítvány (MGA) a 2014/2015. tanévre meghirdeti az Angol nyelvű, földrajzi tanulmányi versenyt (Hungarian Geographical Contest). A rendezvény feletti szakmai felügyeletet a fenti szervezetek látják el, ők delegálnak tagokat a zsűribe is.

2013. október 13., vasárnap 21:56

Hungeo versenyfelhívás 2013/2014

A Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Földrajzi Intézete (PTE FI), a Magyar Földrajzi Társaság (MFT), a Modern Geográfus Alapítvány (MGA) a 2013/2014. tanévre meghirdeti az Angol nyelvű, földrajzi tanulmányi versenyt (Hungarian Geographical Contest). A rendezvény feletti szakmai felügyeletet a fenti szervezetek látják el; ők delegálnak tagokat a zsűribe is.

2012. szeptember 17., hétfő 10:18

Hungeo versenyfelhívás 2012/2013

A Magyar Földrajzi Társaság (MFT), a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Földrajzi Intézete (PTE FI), a Modern Geográfus Alapítvány (MGA) és a Földrajztanárok Egylete (FTE) a 2012/2013. tanévre meghirdeti a IV. Országos, angol nyelvű, földrajzi tanulmányi versenyt. A rendezvény feletti szakmai felügyeletet a fenti szervezetek látják el; ők delegálnak tagokat a zsűribe is.

2011. szeptember 27., kedd 23:44

Hungeo versenyfelhívás 2011/2012

Lejárt a nevezési határidő!

Versenyfelhívás

A Magyar Földrajzi Társaság (MFT), a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Földrajzi Intézete (PTE FI), a Modern Geográfus Alapítvány (MGA) és a Földrajztanárok Egylete (FTE) a 2011/2012. tanévre meghirdeti a III. Országos, angol nyelvű, földrajzi tanulmányi versenyt. A rendezvény feletti szakmai felügyeletet a fenti szervezetek látják el; ők delegálnak tagokat a zsűribe is.

A verseny célja

Ösztönözni a földrajz iránti érdeklődést, támogatni azon tanulókat, akik a társadalom- és/vagy természetföldrajz területén kiemelkedő ismeretekkel rendelkeznek. A verseny további célkitűzése az International Geographic Union (továbbiakban IGU) által – 2012-től évente – megrendezésre kerülő nemzetközi földrajzi olimpián résztvevő magyar csapat tagjainak kiválasztása. A 2012-ben, Kölnben tartandó megmérettetésre kiutazói a 2010/2011-es és 2011/2012-es versenyek legjobbjai közül kerülnek kiválasztásra.

A verseny résztvevői

Nevezhetnek mindazon magyarországi középfokú oktatási intézményben tanulók, akik 16-19 évesek és 2012. június 30-áig nem töltik be a 19. életévüket.

A verseny tartalma

Az általános és középiskolákban feldolgozásra került tananyaghoz, továbbá az aktuális, a földrajzhoz kapcsolódó események/összefüggések ismeretéhez kapcsolódik, mind a természet-, mind a társadalomföldrajz területéről. A verseny tematikájában leginkább a komplex földrajzi ismeretek és képességek alkalmazására épít. A versenyfeladatok 2011/2012-ben elsősorban az alábbi, kiemelt témakörökhöz kapcsolódnak, amelyek részben a nemzetközi megmérettetéshez is kapcsolódnak:

1. Éghajlat és klímaváltozás 8. Gazdaságföldrajz, globalizáció
2. Természeti veszélyforrások 9. Területfejlesztés és területi egyenlőtlenségek
3. Természeti erőforrások és hasznosításuk 10. Urbanisztika, várostervezés, - rehabilitáció, -rekonstrukció
4. Környezetvédelem és fenntartható fejlődés 11. Turizmus
5. Földhasználat, tájhasznosítás 12. Kulturális földrajz/regionális identitás
6. Agrárföldrajz, élelmezési problémák 13. Fejlődő világ
7. Népesség, népességváltozás 14. Újonnan iparosodó országok (NIC, BRIC)

A verseny alapirodalma

A forgalomban levő – magyar és angol nyelvű – középiskolai földrajzi tankönyvek, valamint a verseny honlapján megadott elektronikus hozzáférésű információs bázisok. Ajánlott folyóiratok: Time, National Geographic, HVG, Földrajzi Közlemények, A földgömb. Átfogó szakmai és nyelvi ismereteket ad közre: Hagett, P. : Geography. A Global Synthesis. 2001.

Nevezési határidő: 2011. október 31.

Nevezni elektronikus úton a mellékelt jelentkezési lap kitöltésével és a másolat beküldésével lehet. A jelentkezéshez mellékelni szükséges a nevezési díj befizetéséről szóló igazolást is. A hiányosan kitöltött vagy későn érkező nevezéseket nem áll módunkban elfogadni.

Beküldési cím: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Nevezési díj: 2500 Ft/fő, amelyet a következő bankszámlára kérünk befizetni:

Modern Geográfus Alapítvány, számlaszám: 50800111-11105570 Szigetvári Takarékszövetkezet, Pécs.

Az átutalásnál a közlemények rovatba kérjük feltüntetni: III. Országos, angol nyelvű, földrajzi verseny. Amennyiben intézményi átutalás történik, úgy a közlemények rovatban a jelentkező(k) nevének feltüntetése is szükséges. Kérjük, hogy számlázási igényeiket az elektronikus levélben a pontos számlázási névvel és címmel együtt jelezni szíveskedjenek.

A verseny nyelve: angol, azonban a versennyel kapcsolatos kommunikáció magyar nyelven történik.

A verseny menete

1. forduló: Írásbeli forduló, amelynek elektronikus beküldési határideje: 2011. december 10.

A verseny feladata egy minimum 20 000, maximum 25 000 karakterből (szóközök, ábrák, mellékletek nélkül) álló esszé megírása. Az esszé témaköre: Ageing Europe – The expected social consequences of the population change. A tanulmány önálló munkán alapuljon, a felhasznált irodalmak a földrajztudományban elfogadott rend szerint kerüljenek feltüntetésre, illetve hivatkozásra. Az esszé címlapján a cím mellett csak a jeligét kérjük feltüntetni, más azonosító használata nem megengedett. A jeligét kérjük úgy megválasztani, hogy az ne utaljon a pályázó személyére.

2. forduló: Írásbeli forduló, helyszíne: PTE TTK FI, Pécs. Ideje: 2012. január 23.

Ebben a fordulóban természet- és társadalomföldrajzhoz kapcsolódó feladatlapot kell megoldani, amely az IGU földrajzi olimpia verseny szerkezetére és feladattípusaira épül. Az írásbeli megmérettetésen mindazon tanulók részt vesznek, akik a nevezési határidőig jelentkezésüket elküldik. A résztvevőket 2011. december 31-éig elektronikusan értesítjük. A felmerülő utazási, szállás és étkezési költség a versenyzőt terheli.

3. forduló: Döntő, helyszíne PTE TTK FI, Pécs. Ideje: 2012. március 23.

A döntőben az előző kettő forduló legjobb tíz helyezettje vesz részt. A döntő feladatai jelentős részben az IGU földrajzi olimpia versenytematikáját követik. A döntő során írásbeli és szóbeli feladatokat kell a diákoknak megoldaniuk. A döntőbe jutott tanulókat 2012. február 15-éig értesítjük. A döntő résztvevőinek szállásáról és étkezéséről a verseny szervezői gondoskodnak.

A versenyeredmények közzététele

2012. március 23-én, Pécsett a döntő napján, valamint Interneten a http://foldrajz.ttk.pte.hu honlapon.

A verseny díjazása

Az első két helyezett képviselheti Magyarországot az IGU által 2012. augusztus 21. – augusztus 26. között, Kölnben megrendezendő földrajzi olimpián. A döntőben a legjobb tíz eredményt elért tanuló és felkészítő tanára tárgyjutalomban részesül.

A versennyel kapcsolatos további információ:
Gyüre Judit, dr. Trócsányi András
Tel.: 72/503-600, 24719, illetve 24487-es mellékek.
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
http://foldrajz.ttk.pte.hu

Hírlevél

A Földgömb magazin

A Magyar Földrajzi Társaság földrajzi-ismeretterjesztő folyóirata 2012-től illetménylappá vált!

Főtámogatóink

Partnereink