Hungeo versenyfelhívás 2014/2015

A Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Földrajzi Intézete (PTE FI), a Magyar Földrajzi Társaság (MFT), a Modern Geográfus Alapítvány (MGA) a 2014/2015. tanévre meghirdeti az Angol nyelvű, földrajzi tanulmányi versenyt (Hungarian Geographical Contest). A rendezvény feletti szakmai felügyeletet a fenti szervezetek látják el, ők delegálnak tagokat a zsűribe is.

A verseny célja:

Ösztönözni a földrajz iránti érdeklődést, támogatni azon tanulókat, akik a társadalom- és/vagy természetföldrajz területén kiemelkedő ismeretekkel rendelkeznek. A verseny további célkitűzése az International Geographic Union (továbbiakban IGU) által – 2012-től évente – megrendezésre kerülő nemzetközi földrajzi olimpián (iGeo) résztvevő magyar csapat tagjainak kiválasztása.

A verseny résztvevői:

Nevezhetnek mindazon középfokú oktatási intézményben tanuló diákok, akik 16-19 évesek és 2015. június 30-áig nem töltik be a 19. életévüket.

A verseny tartalma:

Az általános és középiskolákban feldolgozásra került tananyaghoz, illetve témákhoz, továbbá az aktuális, a földrajzhoz kapcsolódó események/összefüggések ismeretére alapulnak a kérdéskörök, mind a természet-, mind a társadalomföldrajz területéről. A verseny tematikájában leginkább a komplex földrajzi ismeretek és képességek alkalmazására épít. A versenyfeladatok 2014/2015-ben elsősorban az alábbi, kiemelt témakörökhöz kapcsolódnak, amelyek részben a nemzetközi megmérettetéshez (iGeo2015) is illeszkednek:

 

1. Éghajlat és klímaváltozás

2. Természeti veszélyforrások

3. Természeti erőforrások és hasznosításuk

4. Környezetvédelem és fenntartható fejlődés

5. Földhasználat, tájhasznosítás

6. Agrárföldrajz, élelmezési problémák

7. Népesség, népességváltozás

8. Gazdaságföldrajz, globalizáció

9. Területfejlesztés és területi egyenlőtlenségek

10. Urbanisztika, várostervezés, -rehabilitáció, -rekonstrukció

11. Turizmus

12. Kulturális földrajz/regionális identitás

13. Fejlődő világ

14. Újonnan iparosodó országok (NIC, BRICS)

  

A verseny alapirodalma:

A forgalomban levő – nemzeti és angol nyelvű – középiskolai földrajzi tankönyvek, valamint a verseny honlapján megadott elektronikus hozzáférésű információs bázisok. Átfogó szakmai és nyelvi ismereteket ad közre: Hagett, P.: Geography. A Global Synthesis. 2001.

Nevezési határidő: 2014. november 9.

  1. kizárólag elektronikus úton a http://hungeocontest.org oldalon a jelentkezési lap kitöltésével lehet. A jelentkezéshez mellékelni szükséges a nevezési díj befizetéséről szóló igazolást is. A hiányosan kitöltött vagy későn érkező nevezéseket nem áll módunkban elfogadni. A résztvevőket 2014. november 15-éig elektronikusan értesítjük a jelentkezés regisztrációjáról.

Nevezési díj: 3000 Ft/fő, amelyet a következő bankszámlára kérünk befizetni: Modern Geográfus Alapítvány, számlaszám: 50800111-11105570 Szigetvári Takarékszövetkezet, Pécs. Az átutalásnál a közlemények rovatba kérjük feltüntetni: HunGeoCon földrajzi verseny. Amennyiben intézményi átutalás történik, úgy a közlemények rovatban a jelentkező(k) nevének feltüntetése is szükséges.

A verseny és a szakmai kommunikáció nyelve az angol.

A verseny menete:

1. forduló: Írásbeli forduló, helyszíne: Pécs, de mellette a versenyre jelentkezettek számától és földrajzi elhelyezkedésüktől függően, több vidéki helyszín is lehetséges. A konkrét helyszínekről később adunk tájékoztatást. Ideje: 2014. december 13. (szerezhető maximális pontszám: 70 pont)

Ebben a fordulóban természet- és társadalomföldrajzhoz kapcsolódó feladatlapot kell megoldani, amely az iGeo verseny szerkezetére és feladattípusaira épül. Az írásbeli megmérettetésen mindazon tanulók részt vesznek, akik a nevezési határidőig jelentkezésüket elküldik. A felmerülő utazási, szállás és étkezési költség a versenyzőt terheli.

2. forduló: Döntő, helyszíne PTE TTK FI, Pécs. Ideje: 2015. március 6-7.

A döntőben az első forduló legjobb tíz magyarországi és maximum tíz külföldi helyezettje vesz részt[1]. A döntő feladatai jelentős részben az iGeo versenytematikáját követik. A döntő során gyakorlati és szóbeli feladatokat kell a diákoknak megoldaniuk. A döntőbe jutott tanulókat 2015. január 31-éig értesítjük eredményükről. A döntő résztvevőinek szállásáról és étkezéséről a verseny szervezői gondoskodnak.

A versenyeredmények közzététele:

2015. március 7-én, a helyszíneken, a döntő napján, valamint Interneten a http://hungeocontest.org honlapon.

A verseny díjazása:

Az első négy magyarországi helyezett képviselheti hazánkat az iGeo 2015-ös oroszországi rendezvényén. A döntőben a legjobb tíz eredményt elért tanuló és felkészítő tanára tárgyjutalomban részesül.

A versennyel kapcsolatos további információ:

dr. Trócsányi András, Makkai Bernadett

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

www.hungeocontest.org


[1] Magyarországi: a magyarországi közoktatási rendszerben résztvevő tanuló, tekintet nélkül az állampolgárságra, anyanyelvre, nemzetiségre. Külföldi: a nem magyarországi középfokú oktatási rendszerben tanuló diák.

Utoljára frissítve: 2014. október 30., csütörtök 15:56

Hírlevél

A Földgömb magazin

A Magyar Földrajzi Társaság földrajzi-ismeretterjesztő folyóirata 2012-től illetménylappá vált!

Főtámogatóink

Partnereink